فروشگاه اینترنتی گل و گیاه نارگیل            
امروز جمعه ۱۴۰۳/۱/۳۱         
  

Chelidonium majus greater celandine که به فارسی مامیران کبیر نامیده میشود، گیاهی از خانواده papaveraceae، بومی اروپا و غرب آسیا می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: کم رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: نواحی معتدل تا نیمه گرمسیری خاک: رشد در گستره وسیعی از خاک ها
مامیران کبیر
مامیران کبیر

نام علمي
Chelidonium majus
نام لاتين
greater celandine
خانواده (تيره)

خصوصیات - معرفی



"مامیران کبیر" گياهی علفی، چندساله با شيره نارنجی رنگ، منشعب به رنگ سبز تيره، واجد كرك های پراكنده و دارای بن ساقه ای پوشيده از قاعده های پايای برگ ها و ساقه ای منشعب به ارتفاع 90- 30 سانتيمتر است. برگ ها شانه ای، دارای 7-5 برگچه تخم مرغی تا مستطيلی شكل هستند. گل آذين چتر مانند، دارای 6-2 گل، گل با دو كاسبرگ آزاد و ريزان و چهار گلبرگ كامل زرد رنگ و واژ تخم مرغی می باشد. پرچم ها زرد رنگ، ميوه به شكل كپسول كشيده، كم و بيش مستقيم و فاقد كرك است. دانه های آن سياه رنگ هستند. اندام دارویی ماميران قسمت هوایی گياه است كه در هنگام گل دادن جمع آوری می شوند.
از ماميران کبیر به صورت خوراكی به عنوان صفراآور، ضداسپاسم، مسكن (ضعيف) و مدر و به صورت موضعی در درمان زگيل استفاده می شود. در طب گذشته از تمام قسمت های گياه ماميران به ويژه شيرابه و ريشه آن در درمان ناراحتی های پوستی به ويژه درد دندان و نيز به عنوان صفراآور استفاده می كردند. سرشاخه هوایی ماميران کبیر دارای 1-1/0 درصد آلكالوئيد با بيش از 20 آلكالوئيد است. اين گياه در زمين های باير به صورت خودرو رشد می كند و به صورت وسيعی در اروپا و آسیا می رويد.



greater celandine greater celandine

شرایط نگهداری مامیران کبیر



نور مورد نياز
نور مورد نیاز گیاه مامیران کبیر
کم
آبياري و رطوبت
رطوبت مورد نیاز  مامیران کبیر
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
دمای مورد نیاز  مامیران کبیر
نواحی معتدل تا نیمه گرمسیری
خاک مورد نياز
خاک مورد نیاز  مامیران کبیر
رشد در گستره وسیعی از خاک ها


نوع خودروی آن بر روی نواحی سایه دار، دیوارها، حاشیه جاده ها، نواحی مجاور آبادی ها، صخره ها و در گودال ها می روید. این گیاه می تواند در گستره وسیعی از خاک ها رشد کند. 



Chelidonium majus Chelidonium majus

خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی



تمام قسمت های اين گياه و شيره آن مصرف دارویی دارند البته ريشه آن قوی تر از بقيه قسمت های آن است.
جوشانده و يا دم كرده ماميران کبیر برای درمان سرطان معده بكار می رود. در معالجه آسم اثر مفيد دارد. تشنج را برطرف می كند. فشار خون را پائين می آورد. ادرار آور و ملين است. درمان كننده تصلب شرائين است. دردهای سرطانی را ساكت می كند. برای معالجه آنژيندپواترين از آن استفاده می كنند. برای درمان آب آوردن بدن مفيد است. سنگ كليه را خرد كرده و دفع می كند. برای معالجه نقرس مفيد است. داروی خوبی برای برطرف كردن بيماری های كبدی است. برای درمان زخم های چركين، ريشه له شده ماميران را مانند ضماد روی اينگونه زخم ها بگذاريد. شيره ماميران داروی مؤثری برای از بين بردن زگيل و يا ميخچه است. اين شيره را با گليسرين به سنبت مساوی مخلوط کنید.




ماميران كبير دارای آلكالوئيدهای مختلفی مانند چليدونين، هيموچليدونين، كلريتين، پروتوپين، آليكری توپين، هربرين و اسپارتئين می باشد. در ماميران كبير همچنين نمک های كلسيم، منيزيم و آلومينيم، مواد رزينی و موسيلاژ موجود است .



مامیران کبیر - معرفی و خواص گیاهان دارویی مامیران کبیر - معرفی و خواص گیاهان دارویی

نحوه تکثیر مامیران کبیر



پرورش این گیاه از طریق بذر صورت می گیرد و زمین زراعی باید سایه دار و نسبتاً مرطوب، ماسه ای و نرم با خاک پوسیده باشد. بذر آنرا در گلخانه در اوایل اسفند و یا مستقیماً در زمین شخم خورده در ردیف هایی به عرض 50 سانتیمتر در طول فروردین ماه می کارند. میزان بذر مورد نیاز گلخانه هر هکتار 200 گرم و میزان آن در زمین اصلی 2 کیلو گرم در هکتار می باشد. 
ماه های اردیبهشت و خرداد نهال ها را در کرت های 20*50 سانتیمتر نشاء می کنند. جهت تقویت زمین مقدار 150 تا 75 کیلو گرم کود ازت خالص (نیترات آمونیوم و کلسیم سیانید) در هر هکتار اضافه می کنند. برای مبارزه با علف های هرز یک تا دوبار چنگک با دیسک ماشینی زده می شود.



برداشت:

قسمت هوایی گیاه را در فروردین تا شهریور و ریشه ها را از مهر تا آبان یا اسفند تا فروردین قبل از جوانه زدن محصول برداری می کنند (از دومین سال کشت چین اول گیاه را در ماه اسفند و فروردین و چین دوم آنرا در شهریور یا مهر با علف چین و ریشه ها را در مهر و آبان و اسفند و یا فروردین برداشت می نمایند). پس از برداشت محصول و تمیز کردن آن قسمت هوایی را در حرارت 50 تا 60 درجه سانتیگراد و ریشه را در حرارت 60 تا 80 درجه سانتیگراد خشک می نمایند. با شرایط فوق الذکر بازدهی هر هکتار 6/3 تن محصول خشک به صورت گیاه کامل و 8/2 تن ریشه است.



greater celandine greater celandine

هشدار - عوارض جانبی



مسمومیت با اجزای این گیاه دیده شده است و حتی دیده شده است که باعث مرگ گردیده است.



tetterwort ، nipplewort ، swallowwort tetterwort ، nipplewort ، swallowwort



منابع :
http://daneshnameh.roshd.ir/
http://nargil.ir/
http://www.botanical.com/botanical/mgmh/c/celgre43
https://en.wikipedia.org/wiki/Chelidonium


 
 
 


گياهان ديگر از همين خانواده :
 
  

نظرات و پرسشهای کاربران

پایگاه اینترنتی نارگیل به عنوان یکی از اولین سایت های تخصصی و جامع ترین دایره المعارف گل و گیاه و باغبانی فعالیت خود را از سال ۱۳۸۷ آغاز کرده و از سال ۱۳۹۱ امکان خرید اینترتی محصولات مرتبط با این حوزه مانند انواع گل و گیاه و بذر، خاک و کود های کشاورزی، سموم دفع آفات و ابزار باغبانی را برای علاقه مندان گل و گیاه فراهم نموده است.
© 2024 تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است.